Колко често трябва да ака бебето и как трябва да изглежда акото?
Повечето нови родители не знаят какво да очакват и да намират бебешкото ако за доста изненадващо! Той има толкова много нюанси и консистенции, че дори и опитните родители не са видели всички тях.

Тази статия показва различните видове бебешки изпражнения и обяснява кое е нормално и какво не, когато вашето новородено расте, пие кърма или адаптирано мляко, и започва да яде твърди храни. Ще разберете кога да не се притеснявате и кога е разумно да бъдате внимателни.

Честота на акане
Има голямо разнообразие на нормалното изакване сред бебетата: Някои акат след всяко хранене, а някои само веднъж или два пъти седмично. Най-важното е, че акото на бебето да излиза леко и да е разумно меко. (Ако е трудно и сухо, бебето ви може да има запек и ще се нуждае от помощ, за да си нормализира изхожданията.)

Кърмените новородени често акат след всяко хранене (приблизително шест до 10 пъти на ден), но след около три до шест седмици те могат да забавят движения на червата и се изхождат по рядко.
Няма нужда да се притеснявате, ако изхожданията на бебето ви са сравнително твърди и неговото поведение е както обикновено. Но ако има рязка промяна или забележите признаци, че му е неудобно или е нещастно, звъннете на лекаря.

Акото на новородено: Мекониум

В пелената на новороденото можете да намерите зеленикаво-черно, катранено, лепкаво ако, което изглежда като моторно масло. Тъй като мекониума е направена от околоплодната течност, слуз, кожни клетки, и други неща, погълнати в утробата, то наистина не миришат - така може да не осъзнаваш, че е време за промяна пелена.

Акото на новородено: Преходни изпражнения

Когато бебето ви е на 2 до 4 дни, неговото ако ще е по-светло на цвят - нещо като зеленото в армията - и по-малко лепкаво. Тези преходни изпражнения са знак, че бебето е започнало да храносмила кърмата или адаптираното мляко и че чревния тракт е добре.

Акото на здраво кърменено бебе

Ако бебето е изключително кърмено, неговото ако ще бъде жълта или малко по-зелени и ще имат консистенция на каша или крем. То може да бъде достатъчно рядко, за да прилича на диария. Акото на кърменото бебе обикновено изглежда като горчица и извара смесени помежду си и могат да бъдат осеяни с малко семена, като петънца. Интересното е, че миризма му не е лоша.

Има много нюанси на нормалното ако, когато става въпрос за кърмените бебета. Един можете да видите и по-зелен оттенък, което може да означава, че сте яли нещо по-различно, отколкото обикновено. Ако бебето ви няма някакви други симптоми, няма нужда да се притеснявате.

Ако на бебе, хранено с нискокалорична кърма

Ако забележите ярко зелено и пенлива ако в пелените на бебето ви, почти като водорасли, вероятно бебето поема прекалено много предно мляко - това е нискокалоричои мляко, което тръгва първо при кърменето - и не достатъчно задно мляко, което е по-богато на мазнини. Това би могло да означава, че не сте държали бебето достатъчно дълго за хранене на всяка гърда. За да поправите това, започнете следващото хранене от гърдата на която сте приключили предишното.

Ако на здраво изкуствено хранено бебе
Изкуствено хранените бебета имат пастообразни изпражнения като фъстъчено масло, като обхваща цялата кафява цветова гама: светло кафяво, жълто-кафяво или зелено-кафяво. На миризма те са по-остъри, отколкото акото от кърмените бебета и малко по-малко остъри, отколкото акото от бебета, които ядат твърда храна.

Акото на бебета, поемащи допълнително желязо

Ако давате на вашето бебе желязосъдържащи лекарства, изпражненията му могат да станат тъмно зелени или почти черени цвят. Това не се случва често, но това е напълно нормално промяна, която би направила Попай горд :).

Едно нещо: Ако акото на бебето ви изглежда черно и то не е пие допълнително желязо, е добра идея да се обадите на лекаря, за да сте сигурни, че не е мелена или бебето смила кръв.

Ако на бебета, хранени с твърди храни

След като започнете да въвеждате твърди храни - ориз, зърнени култури, пюрирани банани, и т.н. - почти веднага ще забележите промяна в изпражненията, особено ако бебето е кърмено.

Тези изпражнения обикновено имат кафяв или тъмно кафяв цвят и са по-гъсти от фъстъчено масло, но все още са меки. То също мирише.

Ако съдържащо частици от смлената храна

Понякога в акото на вашето бебе ще има парченца храна или ще бъде примесено с изненадващ цвят като червено, оранжево, или тъмно синьо. Червеното може да означава, че бебето е яло цвекло, моркови, портокал предлага, а тъмно синьо предполага боровинки (можете да видите броя на боровинки по кожата им).

Не се притеснявайте! Вие вероятно виждате това, защото някои храни са само частично смилаеми или пътуват толкова бързо през червата, че те нямат време да се разградят напълно. Това се случва и когато бебето яде много от един вид храна или не сдъвква една хапка напълно, преди да я погълне.

Трябва да се обаждите на лекаря, ако изпражненията на бебето ви съдържат несмляна храна. Лекарят ще провери дали червата на бебето усвоят храните и хранителните вещества правилно.

Диария

При бебета диарията е много течна и се състои повече от вода, отколкото от твърди вещества. Тя може да бъде жълта, зелена, кафява и може да проникне или "експлодира" извън памперса.

Диарията може да бъде признак на инфекция или алергия, и ако той продължава за известно време без да се лекува, може да доведе до дехидратация. Обадете се на лекаря, ако вашето бебе е на 3 месеца или по-малко, има повече от две или три напълнени пелени с диария, или ако диарията продължава повече от ден-два.

Трябва веднага да се свържете с лекар, ако диарията съдържа видими следи на кръв и слуз.

Запек

Ако акото на вашето бебе е твърдо и изглежда като малки камъчета, то вероятно запек. Вашето бебе може да чувства неудобство, когато се изхожда, и акото дори може да бъде примесено с кръв от дразнето на ануса при изхода.

Една или две каменисти пелени, не е причина за безпокойство, но ако вашето бебе има три или повече (или ако видите кръв), е най-добре да се обадите на лекар. Запекът често се случва на бебета, които се запознават с твърди храни, или може да бъде признак на чуствителност към млякото или соевия протеин или липса на толерантност към някоя съставка на кърмата или адаптираното мляко. Вашият лекар може да препоръча да давате на бебето вода, сок от круши, сок от сини сливи, за да помогнете на движението на червата.

Изпражнения със слуз

Има ли пелена на вашето бебе, която да има слуз? Зеленикаво ако с блестящи ивици или лъскави струни означава, че има слуз в него. Това понякога се случва, когато бебето се лигави прекалено, тъй като слузта в слюнката често остава неусвоена.

Но слуз в акото е и издайнически знак за инфекция или алергия. Ако то е придружено от други симптоми или се появява в пелените на бебето в продължение на два или повече дена, обадете се на лекаря, за да се изключат проблеми.

Кърваво ако: ярка червена кръв

Ярката червена кръв в бебешките изпражнения може да се дължи на няколко различни причини. Обадите се на лекаря, ако забележите:

- Нормално ако, примесено с червена кръв, която често е признак на алергия към млечни протеини
- Запек с нотка на червена кръв, вероятно в резултат на сълзи в ануса или малки хемороиди.
- Диария смесена с червена кръв, която може да показва бактериална инфекция.
- Кървава акане: черна кръв - Понякога кръвта в акото на бебето изглежда черно, което означава, че тя е била смляна. В пелената на бебето се появяват обикновено малки петънца, които приличат на черен сусам или маково семе - причината за това често е, защото кърменото бебе е погълнало от кръвта по майчините разранени и кървящи зърна. Тази кръв не представлява заплаха за вашето бебе, но е необходимо да предпремете някакви мерки за облекчаване на болката. Все пак, трябва да се обадите на лекаря, за да се уверите, че не е нещо по-сериозно, като кръвоизлив от горната част на чревния тракт на бебето.

Обезпокоителни изпражнения
Като общо правило, ако видите нещо напълно необичайно в пелените на бебето си, обадете се на вашия лекар. Има няколко изненадващи (но, слава Богу, редки!) вариации на акота, които предполагат сериозен проблем:

- Гъст черен ако, съставено предимно от усвоена кръв (наречен мелена). То е тъмно и смолисто като мекониум, но малко по-твърдо и по-малко лепкаво.
- Ако, състоящо се почти изцяло на червена кръв, известно като "currant jelly poop", което показва тежки чревни проблеми.
- Светло, бледо като тебешир, с цвят на глина ако (acholic ако) е сигнал, че има проблеми с черния дроб или жлъчката. То изглежда и се усеща, като светлокафява или белезникава глина.
Тези видове изпражнения рядко се появяват, но са причина да потърсите лекарска помощ веднага.