Тук ще събера всякакви рецепти за домашни пюрета и манджи, които мога да приготвя за бебето си.

БЕБЕШКИ РЕЦЕПТИ 5-18 месеца - благодарение на duhi_puhi от http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=7750.0

Каша от банан и ориз - От петия месец, Време за приготвяне: 10 мин.
50 мл вода, 20 г оризова каша на прах, 1 ч. л. соево масло, 1/2 (около 60 г) зрял банан
Пригответе оризовата каша. Добавете соевото масло. Обелете банана и го намачкайте с вилица. Добавете го към готовата оризова каша.

Пюре от банан
- От петия месец, Време за приготвяне: 10 мин.
1 добре узрял банан Нарежете банана. Намачкайте го с вилица и добавете малко адаптирано мляко или кърма. * В началото е добре бананът да бъде бланширан

Пюре от ябълка и круша - От петия месец, Време за приготвяне: 20 мин.
Рецептата е подходяща за деца с алергия към белтъка на кравето мляко
1 ябълка, измита, обелена и почистена от семките, нарязана на парчета, 1 круша, измита, обелена и почистена от семките, нарязана на парчета
Сложете плодовете в съд с вода колкото да ги покрие. Варете 8-10 мин. Прецедете плодовете и ги пасирайте. Ако сместа се получи много гъста, добавете малко от топлата вода, в която са врели плодовете, за да разредите.

Пюре от ябълки - От петия месец, Време за приготвяне: 15 мин. Рецептата е подходяща за деца с алергия към белтъка на кравето мляко
2 ябълки Обелете и нарежете ябълките (изберете сладък сорт). Залейте ги с малко вода и ги задушете 10 мин. (по-здравословно е ако ги задушите на пара). Пасирайте и изчакайте пюрето да изстине

Пюре от ябълки и сини сливи - От петия месец, Време за приготвяне: 20 мин.
Рецептата е подходяща за деца с алергия към белтъка на кравето мляко, 1 средно голяма ябълка, обелена и нарязана на кубчета, 2 сини сливи, измити и нарязани
Варете плодовете докато омекнат. Изцедете водата и пасирайте. При необходимост добавете малко от водата, в която сте варили плодовете, за да получите желаната плътност на пюрето

Пюре от чушки и картофи - От шестия месец, Време за приготвяне: 30 мин.
1 чушка (опечена и обелена), 1 средно голям картоф, малко краве масло, 1 средно голям морков, стрък магданоз (ситно нарязан), 35 мл кърма или адаптирано мляко
Картофът и морковът се варят, докато омекнат. След това се изсипват в дълбок съд, прибавя се и чушката и се пасират. Добавят се млякото, магданозът и маслото и се разбърква. След седмия месец към това пюре може да прибавите и 1 ч. л. безсолна извара.

Пюре с моркови и карфиол - От шестия месец, Време за приготвяне: 20 мин. Рецептата е подходяща за деца с алергия към белтъка на кравето мляко
2 моркова, обелени и нарязани на кръгчета, 3 розички карфиол, 1-2 с. л. оризова каша, 30 мл кърма или адаптирано мляко
Сварете морковите и карфиола, след което ги размачкайте с кърмата или адаптираното мляко. Смесете с оризовата каша. Сервирайте пюрето охладено

Грис каша - От шестия месец, Време за приготвяне: 15 мин.
120 мл вода, 2 равни с. л. Грис, 100 г плодове (ябълка, банан, круша, пъпеш), 1 ч. л. масло
Сложете гриса да се вари във водата при непрекъснато бъркане. Варете ябълката/крушата, докато омекне, и пасирайте или намачкайте банана/пъпеша. Прибавете плодовия мус към сварения грис, добавете маслото и разбъркайте добре.

Пилешко със зеленчуци - От шестия месец, Време за приготвяне: 30 мин
1 бр. пилешки гърди (без кожа), 2,5 см праз (бялата част), малко парче целина, 1 домат, 1 картоф, 1 морков, 250 мл пилешки бульон, няколко стръка магданоз, бучка масло или малко зехтин
Нарежете месото на парченца и го сложете в тенджерка, добавете обелените и нарязани зеленчуци, сипете бульона и нарязания магданоз. Оставете сместа да ври на умерен огън около 30 минути. След това пасирайте до необходимата консистенция и прибавете маслото (зехтина). Пюрето е подходящо и за по-големи деца, след като го подправите на вкус.

Пюре от сушени сливи и кайсии - От шестия месец, Време за приготвяне: 30 мин.
50 г сушени кайсии, 50 г сушени сини сливи
Накиснете сливите в студена вода и ги оставете да престоят една нощ. Измийте добре кайсиите. Сипете ги в малък съд, прибавете изцедените сливи и залейте със студена вода. Сложете ги на котлона и ги варете на слаб огън около 10 минути, докато напълно омекнат. Извадете плодовете от водата и ги пасирайте. Ако е необходимо, добавете малко от водата, в която са се варили, за да се получи гладко пюре. * Пюрето е особено подходящо при запек.

Специалитет от пилешки дробчета - От осмия месец, Време за приготвяне: 30 мин.
2 пилешки дробчета (почистени и измити), 1 картоф (обелен и нарязан), 1 с. л. нарязан морков, 120 мл пилешки бульон, 1 с. л. нарязан праз, няколко стръка магданоз
Сложете дробчетата заедно със зеленчуците да врат на умерен огън около 8 минути. Сварете отделно картофа, докато омекне, и го намачкайте. Пасирайте и смесете с картофеното пюре. Ако е необходимо, излейте част от бульона, в който са врели дробчетата, за да се получи по-гъсто пюре.

Супа от картофи и овесени ядки - От осмия месец, Време за приготвяне: 20 мин.
Рецептата е подходяща за деца с алергия към белтъка на кравето мляко
1 картоф, 1 морков, 5 г целина, 1 ч. л. ситно нарязан лук, 1 с. л. фини овесени ядки, 1 ч. л. Зехтин, магданоз
Ситно нарязаният лук и настърганите морков и целина се задушават в зехтина с малко вода. Заливат се с гореща подсолена вода. Като кипне водата, се слага нарязаният на кубчета картоф и след като омекне, се прибавят овесените ядки и се вари още 10 минути. Поръсва се със ситно нарязан магданоз.

Супа от картофи с праз - От осмия месец, Време за приготвяне: 40 мин.
2 средно големи картофа, 1 ч. л. Масло, 30 г праз, малка бучка сирене
Ситно нарязания праз се задушава в част от маслото, докато омекне. Залива се с гореща вода, прибавят се нарязаните на кубчета картофи и се варят, докато омекнат. Преди да снемете от огъня, супата се разбърква с настърганото сирене, подправя се с останалото масло и се пасира.

Супа с грах и ориз - От осмия месец, Време за приготвяне: 20 мин.
100 мл прецеден месен бульон, 2 с. л. Грах, 1 ч. л. Ориз, 1/2 ч. л. Масло, магданоз или копър
Към бульона прибавете граха и ориза. Сварете до омекване. Сложете маслото и отгоре прибавете ситно нарязания магданоз или копър.

Телешко с моркови - От осмия месец, Време за приготвяне: 40 мин.
50 г сварено телешко месо, 1 обелен картоф, 50 г грах (сварен или замразен), 1 изчистен морков, ситно нарязан, 20 г макарони
Задушете граха и моркова за 20 минути или докато омекнат. Сварете макароните и ги добавете към зеленчуковата смес, изцедете сместа, но запазете водата. Разбийте заедно с месото, като прибавяте постепенно по малко от бульона.

Телешко със зеленчуци - От осмия месец, Време за приготвяне: 20 мин.
1 1/2 ч. л. Олио, 1 малка глава лук, ситно нарязана, 150 г нарязан зелен фасул, 100 г нетлъсто телешко месо, ситно нарязано, 150 г моркови, изчистени и нарязани, 200 г картофи, обелени и нарязани, 5 г целина, 400 мл гореща вода
Задушете лука в олиото за около 2 минути. Добавете зеления фасул и задушете още 2 минути, като разбърквате. Прибавете месото и останалите зеленчуци и оставете сместа още 2 минути на огънят. Залейте с горещата вода, покрийте съда и варете около 15 минути.

Ризото с тиква - От деветия месец, Време за приготвяне: 40 мин.
25 г масло, 175 г тиква, обелена и нарязана на кубчета, 1 малка глава лук, ситно нарязана, 175 г ориз (за ризото), 400 мл горещ зеленчуков бульон, 2 с. л. настърган кашкавал
Сварете тиквата на пара за около 5 минути. В дълбок тиган задушете лука в маслото на слаб огън. Сипете ориза и го варете 25 минути, като непрекъснато сипвате от бульона. Около 10 минути преди края прибавете тиквата и продължете да сипвате бульона, докато оризът напълно поеме течността. Поръсете с настъргания кашкавал и намачкайте ястието.

Пюре от ябълки, круши и боровинки - От десетия месец, Време за приготвяне: 25 мин.
Рецептата е подходяща за деца с алергия към белтъка на кравето мляко
1 голяма ябълка, обелена, почистена и ситно нарязана, 1 голяма круша, обелена, почистена и ситно нарязана, 75 г сладки боровинки, 1 с. л. бебешка оризова каша
Сложете нарязаните ябълка, круша и боровинките в дълбок съд. Покрийте и варете на средна температура 4-5 минути. Пасирайте сместа и разбъркайте с оризовата каша, за да се сгъсти.

Каша от мляко и бисквити - От десетия месец, Време за приготвяне: 10 мин.
20 г обикновенни бисквити, 200 мл кисело мляко, 1 ч. л. захар
Бисквитите се смилат, смесват се със захарта. Прибавя се киселото мляко. По желание може да се добавят и ситно нарязани плодове. Всичко се разбърква добре до получаването на хомогенна смес.

Каша с грис - От десетия месец, Време за приготвяне: 30 мин.
100 г месо, 2 с. л. Грис, 30 мл адаптирано мляко
От месото се сварява бульон, който се прецежда. Обира се тлъстината от месото и отново се слага да кипне. Бавно се прибавя грисът, като се бърка непрекъснато. В готовата каша се прибавя млякото.

Кайсиева каша - От десетия месец, Време за приготвяне: 20 мин.
25 г ориз, 100 мл вода, 50 г сушени кайсии, нарязани, 4 с. л. ябълков сок
Залейте ориза с водата, оставете сместа да кипне и след това варете на умерен огън около 8 минути. Прибавете нарязаните кайсии и варете още 5 минути или до сгъстяване на сместа. Сипете ябълковия сок и пасирайте до необходимата консистенция

Смесено пюре от зеленчуци - От десетия месец, Време за приготвяне: 30 мин.
1 картоф, парче прясно зеле, половин домат, 1 ч. ч. зеленчуков бульон, 1 ч. л. Захар, 1 ч. л. краве масло
Нарязаното зеле се задушава в кипяща вода до омекване. Смила се с пасатор или миксер. Картофът се сварява необелен в малко вода до омекване. Обелва се и се смачква в горещия бульон. Прибавя се смляното зеле. Сместа се вари 2-3 минути, докато се сгъсти. Накрая добавяме захарта, маслото и настъргания домат. Оставяме да ври още 2-3 минути.

Ронлив сладкиш с боровинки и ябълки - От дванайстия месец, Време за приготвяне: 35 мин.
3 ябълки, обелени и нарязани, 200 г боровинки, 3-4 с. л. Захар, 4 с. л. Вода, 100 г брашно, 50 г масло, 50 г овесени ядки, 2 с. л. Захар, щипка канела
Загрейте фурната до 180 градуса. Сложете парчетата ябълка, захарта, боровинките и водата в тиган. Леко загрявайте сместа, докато плодовете започнат да отделят сок. Сипете брашното в купа и го бъркайте с маслото, докато се образуват трохи. Прибавете канелата, овесените ядки и останалата захар Сипете сместа в тавичка, добавете отгоре плодовата смес. Печете 25 минути.

Зеленчуково пюре с разтопен кашкавал - От дванайстия месец, Време за приготвяне: 25 мин.
1 средно голям картоф, обелен и нарязан, 25 г настърган кашкавал, 1 тиквичка, 1 стрък нарязан магданоз, 120 мл мляко, малко масло
Сварете картофа, докато омекне. Отделно сварете тиквичката на пара за около 8 минути. Смесете зеленчуците и ги пасирайте, прибавете маслото, докато са още топли. Сипете постепенно млякото, прибавете магданоза. Поръсете с настъргания кашкавал и запечете във фурната за 1-2 минути.

Зеленчуци със сос - От дванайстия месец, Време за приготвяне: 30 мин.
75 г карфиол, накъсан на розички, 50 г броколи, накъсани на розички, 1 морков, изчистен и настърган, 50 г грах, замразен или консервиран, За соса: 15 г масло, 15 г брашно, 200 мл прясно мляко, 40 г настърган кашкавал
Задушете зеленчуците на пара за около 5 минути. Добавете граха и задушете за още 3 минути. За соса - смесете маслото, брашното и млякото в малък съд. Сложете го на слаб огън, като разбърквате, докато сместа се сгъсти достатъчно. Добавете кашкавали и изчакайте да се разтопи напълно. Сипете готовия сос върху зеленчуците и пасирайте.

Млечно-оризова каша с домати - От дванайстия месец, Време за приготвяне: 35 мин.
40 г ориз, 200 мл прясно мляко, 80 г кашкавал (сирене, извара), 1 с. л. Масло, 1 ч. л. доматен сос
Оризът се почиства и измива добре, залива се със студена вода и се вари десетина минути. Отцежда се и се исипва във врящото мляко. Вари се на слаб огън при постоянно разбъркване. Накрая се прибавят настърганият кашкавал (сирене), маслото и доматения сос.

Мусака с кускус - От дванайстия месец, Време за приготвяне: 30 мин.
350 г телешка кайма, 3/4 ч. ч. Кускус, 1 малка глава кромид лук, 1 с. л. Олио, 1/4 пакетче (30 г) краве масло, 2 яйца, 150 мл прясно мляко, 1 с. л. Брашно, магданоз, сол
Каймата се задушава в олиото и малко вода заедно със ситно нарязания лук. Посолява се и се поръсва с магданоз. Свареният кускус се полива с половината от маслото. В намазана с масло тавичка се изсипва половината кускус, върху него се разстила каймата и отгоре са разпределя останалият кускус. Мусаката се залива с добре разбитите яйца, брашно и мляко. Отгоре се поръсва с останалото масло. Пече се в силна фурна.

Мусака с картофи - От дванайстия месец, Време за приготвяне: 40 мин.
1/2 кг картофи (3-4 картофа), 100 г свинска кайма, 100 г кашкавал, 50 мл мляко, 70 г доматено пюре (може и доматен сок), 1/2 глава лук, джоджен и сол на вкус
Картофите се варят, обелват и пасират, след което се разделят на две равни части. Едната час се разстила равномерно в малка тава. Междувременно запържете ситно нарязаната глава лук и каймата в малко олио. Изсипете приготвената кайма и доматеното пюре върху картофите в тавата и разстелете равномерно. Всичко това се поръсва с част от настъргания кашкавал. В останалата част от картофите добавете джоджена и малко прясно мляко. Получената смес сипете в тавата и разстелете отново равномерно. Останалия настърган кашкавал поръсете отгоре и запечете във фурната до получаването на златиста коричка.

Отвара от зеленчуци - От дванайстия месец, Време за приготвяне: 40 мин.
1 морков, 100 г картофи, 50 г зеле, няколко зърна грах или фасул, 5 г краве масло, щипка сол, 700 мл вода
Грахът или фасулът се изчистват, измиват се със студена вода и се заливат с топла вода. След това се варят в затворен съд до омекване. Морковът и картофите се измиват, обелват се и се нарязват на дребни парчета. После се поставят в съда с граха и се варят с него още 20-30 минути, прибавя се солта и се прецежда през сито или намокрена марлена кърпа. Преди поднасянето се прибавя маслото. Зеленчуковата отвара се препоръчва вместо бульон при деца, които не бива да се хранят с мляко или месна храна

Пюре от тиква - От дванайстия месец , Време за приготвяне: 20 мин.
250 г тиква, 100 мл прясно мляко, 15 г краве масло, щипка захар
Тиквата се вари на пара, намачква се с вилица и се поставя на огъня с млякото, захарта и маслото. Ако пюрето остане рядко, прибавете малко оризова или царевична каша (на прах), за да се сгъсти

Спанак с ориз - От дванайстия месец, Време за приготвяне: 40 мин.
500 г спанак, 1/2 ч. ч. Ориз, бучка масло, 2 стръка пресен лук, 2 домата, 1 1/2 ч. ч. Вода, малко олио за задушаване
Лукът се почиства и се нарязва на ситно. Задушава се в малко масло или олио. Прибавя се предварително почистеният, измит и нарязан спанак. Задушава се около 3 минути. Сипва се водата и се добавят оризът, нарязаните домати и останалото масло. Посолява се на вкус. Яститето се пече 15-20 минути на умерена фурна. Поднася се с кисело мляко или настърган кашкавал.

Тиквички с ориз - От дванайстия месец, Време за приготвяне: 30 мин.
1 средно голяма тиквичка, 1/2 глава лук, 1-2 домата (може от консерва), 1/2 ч. ч. Ориз, 3 с. л. Олио, копър, сол
Ситно нарязаният лук се задушава в олиото и малко вода. Прибавя се почистената и нарязана на дребни кубчета тиквичка. Задушава се, докато омекне. Последователно се добавят оризът, настърганите домати и солта. Долива се гореща вода и ястието се вари на тих огън. Когато стане готово, се поръсва със ситно нарязан копър.

Царевично пюре - От дванайстия месец, Време за приготвяне: 15 мин.
200 г царевица, 50 мл сварено прясно мляко, 1 ч. л. захар
Отделете царевичните зърна от кочана. Сварете ги, докато омекнат. Отцедете ги, добавете млякото и захарта. Пасирайте около 30 секунди до получаването на еднородна смес.

Ябълкови гофрети - От дванайстия месец, Време за приготвяне: 45 мин.
40 г масло или маргарин, 1 с. л. Захар, 1 яйце, 75 г обезсолена извара, 75 г брашно, 1 щипка бакпулвер, 75 мл ябълков сок, 1 ябълка
Разбийте на пяна маслото (маргарина) и захарта. Добавете жълтъка и изварата и разбъркайте. Брашното и бакпулверът се размесват и се прибавят към сместа. Добавя се сок, колкото да се получи гъста маса. Обелете ябълката, настържете я и я прибавете към тестото. Разбийте белтъка на пяна и също го прибавете към тестото. Сложете малко от сместа в гофретник и печете. Украсете готовите гофрети с бита сметана, извара или ябълков мус.

Картофено пюре на фурна - От осемнайстия месец, Време за приготвяне: 40 мин.
300 г картофи, 2 с. л. краве масло, 1 яйце, галета Сварените картофи се намачкват. Полученото пюре се посолява, смесва се с маслото и част от разбитото яйце, сипва се в намазана с масло тавичка, посипва се с галета, намазва се с останалата част от яйцето и се запича на фурна 15 минути

Картофи със сирене на фурна - От осемнайстия месец, Време за приготвяне: 40 мин.
250 г картофи (2 големи картофа), 50 г сирене , 20 г масло, 2 с. л. кисело мляко, 1 яйце Сварете картофите на пара и ги настържете на ренде. Наредете половината от тях на дъното на намазана с масло тавичка. Поръсете ги с натърганото сирене и част от маслото. Яститето се залива с разбитото с яйцето кисело мляко. Пече се в силна фурна до зачервяване.

Крем с праскови и овесени ядки - От осемнайстия месец, Време за приготвяне: 20 мин.
150 г праскови, 3 с. л. сварено прясно мляко, 1-2 ч. л. Захар, 2 с. л. сварени овесени ядки
Почистете прасковите, измийте ги добре и ги нарежете на парчета. Пасирайте плодовете заедно с млякото и захарта, докато получите фино пюре. Добавете овесените ядки към готовата смес, разбъркайте и оставете да отлежи няколко минути. Разделете крема поравно в две чаши и украсете с парченца праскова.

Лесен пудинг - От осемнайстия месец, Време за приготвяне: 40 мин.
100 г сух бял хляб или кифла, 50 г масло, шепа стафиди, 150 мл прясно мляко, 2 яйца, 50 г ситна захар
Поставете филиите хляб или нарязаната кифла на дъното на предварително намаслен огнеупорен съд. Поръсете с парченца масло и стафиди. Разбийте яйцата и захарта, добавете млякото. Залейте хляба с млечната смес и поръсете с малко захар. Оставете настрана за около 10 минути. Пече се в предварително загрята фурна около 25-30 минути

Лесна баница - От осемнайстия месец, Време за приготвяне: 40 мин.
4 филии сух бял хляб, 50 г разтопено масло, 2 яйца, 150 мл прясно мляко, 50 г настъргано сирене
Поставете 2 филии на дъното на предварително намаслен огнеупорен съд. Поръсете ги с част от маслото и настърганото сирене. Поставете отгоре останалите филии. Разбийте млякото с яйцата и останалото масло и залейте хляба с получената смес. Баницата се пече в умерено силна фурна

Макарони на фурна - От осемнайстия месец, Време за приготвяне: 25 мин.
50 г макарони, 100 мл прясно мляко, 1 яйце, 1 ч. л. Масло, 2 ч. л. Захар Макароните се сваряват в подсолена вода. След това се отцеждат и се сипват в намаслена тавичка. Яйцето се разбива добре с млякото и захарта. С получената смес се заливат макароните. Десертът се запича в умерена фурна до порозовяване.

Млечен крем с банани
- От осемнайстия месец, Време за приготвяне: 30 мин.
4 узрели банана, 400 мл прясно мляко, 1 ванилия, 100 г захар, 5 жълтъка, 2 с. л. Брашно, 1 ч. л. Масло Сипете млякото в дълбок съд, добавете ванилията и оставете да заври. Разбийте жълтъците и захарта до побеляване, след това прибавете брашното. Внимателно сипете млякото в яйчената смес. Върнете на котлона и варете 4-5 минути, като разбърквате постоянно до сгъстяване на крема. Накрая прибавете маслото. Нарежете бананите и ги разпределете на дъното на 4 купички. Сипете отгоре готовия крем

Млечен крем с тиква - От осемнайстия месец, Време за приготвяне: 25 мин.
100 мл прясно мляко, 200 г тиква, 1 яйце, 50 г орехи или бадеми, 30 г захар, канела или ванилия, 10 г счукан сухар, 10 г масло
Млякото се сварява със захарта. Прибавя се сварената на кубчета тиква. Сместа се вари, като се бърка, докато се получи гладка каша, след което се охлажда. Прибавят се разбитият жълтък, счуканите ядки и накрая белтъкът, разбит на сняг. Добавят се счуканият сухар и маслото. Кремът се изсипва във формички и се запича във фурна. Поднася се охладен.

Млечно-плодов кисел - От осемнайстия месец, Време за приготвяне: 25 мин.
180 мл прясно мляко, 20 г захар, 15 г нишесте, 150 г плодове, пудра захар
Сложете млякото заедно със захарта да кипне. Прибавете нишестето, разтворено в малко студена вода. Оставете сместа да ври до сгъстяване при непрекъснато бъркане. Накрая прибавете към нея пасираните плодове или плодов сок. Изсипете готовия крем във формички или купички. Поръсете с пудра захар.

Мляко с грис - От осемнайстия месец, Време за приготвяне: 15 мин.
20 г грис, 30 г захар, 150 мл прясно мляко Млякото се кипва със захарта. След това постепенно се прибавя грисът, като непрекъснато се бърка. Сваля се от огъня, след коато се сгъсти. Преди сервиране може да се поръси с канела или плодов сироп

Бананово изкушение - От осемнайстия месец, Време за приготвяне: 20 мин.
1 малък банан, 100 г кисело мляко, 50 мл прясно мляко, 1-2 ч. л. какао на прах, 2 с. л. кокосови стърготини Обелете банана и го нарежете на парченца, заделете две кръгчета за украса. Разбийте с миксер банана, киселото мляко, прясното мляко, какаото и кокосовите стърготини. Разделете сместа в две чаши и украсете с кръгчета банан.

Мляко с ориз - От осемнайстия месец, Време за приготвяне: 25 мин.
200 мл мляко, 1 с. л. Ориз, 1 с. л. Захар, 1/2 с. л. Брашно Оризът се сварява в малко вода, докато набъбне. Прибавят се млякото и захарта и оризът се вари, докато омекне. Накрая се слага размитото в студена вода брашно и се вари още 5 минути. Може да се поднесе залято с плодов сироп или с лъжичка конфитюр отгоре

Овесени бисквити - От осемнайстия месец, Време за приготвяне: 30 мин.
200 г овесени ядки, 100 г масло, 100 г захар, 60 г брашно, 2 белтъка, 1 ч. л. Канела Белтъците се разбиват със захарта. От овесените ядки, маслото, белтъците, брашното и канелата се омесва не много твърдо тесто. С намазани с масло ръце от тестото се оформят топки, които се сплескват леко и се нареждат в намаслена тавичка. Пекат се в умерена фурна до порозовяване.

Пай с пилешко - От осемнайстия месец, Време за приготвяне: 45 мин.
500 г картофи, обелени и нарязани на кубчета, 25 г масло, 2 с. л. Мляко, сол на вкус, За плънката: 250 г пилешко филе, нарязано, 1 малка глава лук, ситно нарязана, 25 г брашно, 100 мл горещо мляко, 100 мл пилешки бульон, 1 ч. л. ситно нарязан магданоз, 1 ч. л. ситно нарязана мащерка, 75 г грах, малко лимонов сок, 1 разбито яйце, сол на вкус Сварете картофите, докато омекнат, намачкайте ги на пюре с маслото и млякото. Посолете на вкус. Междувременно разтопете маслото за плънката и задушете лука за 5 минути. Добавете пилешкото и задушете още 5 минути. Сипете брашното и запържете 1 минута. Сипете постепенно топлото мляко и бульона. Подправете с магданоза и мащерката. Разбърквайте, докато сместа се сгъсти. Добавете граха и задушете за около минута, сипете лимоновия сок. Сложете пилешката смес на дъното на огнеупорен съд или я разпределете в 4 купички. Намажете с разбитото яйце и печете до златисто

Пай с риба - От осемнайстия месец, Време за приготвяне: 45 мин.
500 г картофи, обелени и на кубчета, 120 г пресен спанак, 300 г филе от риба (бяла риба, сьомга, треска), 2 твърдо сварени яйца, 20 г масло, 2 с. л. Мляко, 1 разбито яйце, сол на вкус, За соса:25 г масло, 25 г брашно, 300 мл мляко, 25 г настърган кашкавал Сварете картофите, докато омекнат, извадете ги и ги оставете настрана. Сварете спанака на пара за около 3-4 минути и го изцедете. За да приготвите соса, първо разтопете маслото, а след това прибавете брашното. След 1-2 минути сипете постепенно млякото. Варете, докато сосът се сгъсти. Прибавете настъргания кашкавал. Нарежете рибата на парчета и я сложете на дъното на огнеупорен съд. Наредете отгоре спанака. Намачкайте картофите на пюре заедно с маслото и млякото. След това ги разпределете върху рибата и спанака. Намажете пая с разбитото яйце и го печете в предварително загрята фурна около 25 минути

Печен крем ванилия - От осемнайстия месец, Време за приготвяне: 35 мин.
150 мл мляко, 1 яйце, 3 ч. л. Захар, щипка ванилия, 1 ч. л. плодов сироп Млякото се размесва със захарта и се слага на слаб огън. Бърка се, докато захарта се разтопи. Прибавят се разбитото яйце и ванилията и сместа веднага се прехвърля във формичка за печене. Кремът се запича в умерена фурна на водна баня. Преди да бъде поднесен, се залива с плодовия сироп.

Пудинг с ябълково пюре - От осемнайстия месец, Време за приготвяне: 60 мин.
300 мл прясно мляко, 1 кг ябълки, 200 г захар, 3 яйца, 50 г пудра захар, 15 г масло, 10 г галета, лимонова кора, канела Към свареното мляко се прибавят разбитите жълтъци и ябълковото пюре (получено от пасираните сварени или опечени ябълки). Разбитите на сняг белтъци се прибавят заедно с канелата и настърганата лимонова кора. След внимателно разбъркване сместа се изсипва във форма, намазана с масло и поръсена с галета, и се запича на водна баня. Пудингът се поднася поръсен с пудра захар.

Пюре от картофи и карфиол - От осемнайстия месец, Време за приготвяне: 20 мин.
150 г картофи, 100 г карфиол, 3 с. л. Мляко, 1 с. л. Сметана, 1 ч. л. Масло, 1 ч. л. фино нарязан магданоз, 1 жълтък
Измийте картофите и карфиола и ги нарежете на ситно. Загрейте млякото и сметаната, добавете картофите и карфиола и варете около 15 минути на слаб огън. Махнете сместа от котлона, добавете маслото, магданоза и жълтъка, разбъркайте цялата смес и отново я върнете за около една минута на котлона. Пасирайте до подходяща консистенция.

Пюре от карфиол и кашкавал - От осемнайстия месец, Време за приготвяне: 35 мин.
175 г карфиол, За соса с кашкавал: 15 г масло, 1 с. л. царевично брашно, 175 мл мляко, 50 г настърган кашкавал Измийте карфиола, накъсайте го на малки розички и го задушете на пара за около 10 минути. Разтопете маслото на водна баня, добавете брашното и бъркайте, докато получите каша. Налейте млякото и продължете да бъркате, докато сместа се сгъсти. Дръпнете тигана от котлона и добавете настъргания кашкавал. Бъркайте, докато кашкавалът се разтопи и сосът стане гладък. Добавете карфиола и намачкайте всичко с вилица или го нарежете на малки парченца

Руло от мляно месо - От осемнайстия месец, Време за приготвяне: 40 мин.
80 г мляно месо, 1 морков, 1/4 глава лук, 1 филийка хляб, 2 яйца, 1 ч. л. краве масло
Приготвената като за кюфтета кайма се разстила на мокра кърпа в пласт, дебел около 1 см. В средата му се поставят половинките на твърдо свареното яйце, задушеният ситно нарязан лук и настърганият морков. Навива се на руло, като мястото, където се съединяват краищата, трябва да остане отдолу. Слага се в намазана с мазнина тава, намазва се със сурово яйце и се набожда на няколко места, за да не се напука. Налива се малко гореща вода, с която се полива при печенето. Пече се в силна фурна.

Сладкиш с печена тиква - От осемнайстия месец, Време за приготвяне: 30 мин.
500 г тиква, 2 чаши мляко, 1 яйце, 3 с. л. Захар, 2 с. л. Брашно Тиквата се обелва и се нарязва на малки парченца, които се овалват в брашното и се нареждат в намазана с мазнина тава. Залива се с подсладеното мляко с разбитото в него яйце и се пече в силна фурна.

Сладкиш с ябълки - От осемнайстия месец, Време за приготвяне: 40 мин.
500 г ябълки, 40 г захар, 2 яйца (разделени на жълтъци и белтъци), 3 с. л. галета (или счука сухар), 1 ч. л. Канела, 50 г смлени орехи
Нарежете ябълките на малки парчета и ги задушете в малко вода, докато омекнат. Намачкайте ги на пюре. Прибавете захарта, разбитите жълтъци, орехите, галетата и канелата, разбъркайте добре. Внимателно прибавете разбитите на сняг белтъци. Изсипете сместа в намазана с масло форма. Пече се, докато се стегне. Сладкишът се сервира поръсен с пудра захар.

Суфле от череши с овесени ядки - От осемнайстия месец, Време за приготвяне: 60 мин.
2 яйца, 50 г захар, 120 г овесени ядки, 250 г череши, 120 г извара, 120 мл прясно мляко, 1/2 с. л. Масло Овесените ядки се заливат със сгорещеното мляко и се оставят да набъбнат. Жълтъците се разбиват добре с половината захар, към тях се прибавя изварата и се смесват с овесените ядки. Прибавят се почестените и измити плодове. Белтъците се разбиват на пяна с останалата захар и също се прибавят към сместа. Всичко се разбърква леко и се изсипва в намазана с масло и поръсена с брашно тавичка. Отгоре се слага нарязаното на парченца масло. Пече се в гореща фурна.

Суфле с овесени ядки и извара - От осемнайстия месец, Време за приготвяне: 45 мин.
125 г овесени ядки, 500 г нискомаслена извара, 3 яйца, 150 мл прясно мляко, 120 г захар, 25 г масло, 100 г стафиди
Загрейте фурната до 200 градуса. Залейте овесените ядки с горещото мляко и ги оставете да набъбнат. Разбийте белтъците с част от захарта. Жълтъците се разбиват с останалата захар, маслото и изварата и се разбъркват с овесените ядки и стафидите. Накрая прибавете разбитите белтъци и изсипете сместа в намазана с масло тавичка. Пече се около 30-40 минути

Шейк с тиква и банан - От осемнайстия месец, Време за приготвяне: 10 мин.
1 чаша прясно мляко, 2 с. л. домашно проготвено пюре от тиква, 1 банан, 1 щипка канела Сложете продуктите в подходяща купа и разбийте с миксер до получаването на хомогенна смес. Сервирайте веднага. Може също да сервирате шейка охладен. Това е подходяща рецепта и за ванилов сладолед.

Яйчен крем с тиква - От осемнайстия месец, Време за приготвяне: 30 мин.
300 г тиква, обелена и нарязана, 2 яйца, 250 мл прясно мляко, 2 с. л. Захар Предварително нарежете тиквата на малки кубчета и я сварете. Отцедете я. Прибавете млякото, яйцата и захарта. Пасирайте до получаването на хомогенна смес. Изсипете в намазана с масло тавичка. Печете около 30 минути при 180 градуса на водна баня
Най-лесно се приготвя месо със зеленчуци.Пилешкото месо се сварява и обезкостява.Пасираш го,заедно с малко от прецедения больон.Отделно купуваш от магазина готова замразена супа.В нея има всичко.И картофки и грах и морков...Мяташ в тенджерка с малко вода и мазнинка(може и зехтин).Ако в супата няма домат,настъргваш малко доматки.Когато е готова,пасираш и нея,добавяш и месцето и оставяш малко да клокне.Като подправка можеш да използваш магданоз.Това е много бърза рецепта.И мързелива

Макарони с кашкавал на фурна
100 г макарони, 20 г кашкавал, 15 г масло.
Добре сварените макарони, подправени с масло или доматено пюре, се поставят във форма.
Посипват се с настъргания кашкавал, намазват се с маслото и се запичат в силно загряна фурна до образуване на златиста коричка. Преди поднасянето могат да се залеят с малко масло.

Макарони с мляко на фурна
85 г макарони, 100 мл прясно мляко, 2 яйца, 15 г захар, 10-15 г масло.
Макароните се слагат в подсолена кипяща вода и се варят в продължение на 10 минути, след което водата се отцежда , а се налива горещото мляко, в което се варят до готовност при слабо кипене. Сварените макарони се охлаждат до около 70 градуса. Към тях се прибавят захар (или сол на вкус) и разбитите яйца. Разбъркват се старателно, изсипват на пласт, не по-дебел от от 4 см, в намазана с масло и посипана със счукан сухар тава, намазват се леко с масло и се запичат на фурна. Нарязват се на порции, които при поднасянето по желание се заливат с масло или със сладък сос.

Каша от мляко и бисквити
20 г бисквити, 200 мл кисело мляко, 1 чаена лъжичка захар.
Бисквитите се смилат (за кърмачетата), смесват се със захарта. Прибавя се киселото мляко. По желание може да се добавят и ситно нарязани плодове. Всичко се разбърква добре до получаване на хомогенна смес. Кашата може да се направи вместо с кисело, с прясно мляко. В този случай се увеличава количеството на бисквитите – до получаване на желаната консистенция.

Каша от грис
25 г грис, 200 мл мляко, 200 мл вода, 20 г захар, 10 г масло, ванилия.
Към врящата вода на тънка струя се прибавя грисът и се оставя да ври. Постепенно се прибавя подсладеното горещо мляко. Накрая се прибавят маслото и ванилията.

Млечно-оризова каша с домати, кашкавал (сирене, извара)
20 г ориз, 100 мл прясно мляко, 40 г кашкавал (сирене,извара), масло 5 г, лъжичка доматен сос.
Оризът се почиства и измива добре, залива се със студена вода и се вари десетина минути. Оцежда се и се изсипва във врящо мляко. Вари се на слаб огън, при постоянно разбъркване. Накрая се прибавят настърганият кашкавал (сирене) и доматения сос.

Каша от овесени и пшеничени ядки
40 г ядки, 10 г масло, 100 мл прясно мляко, 400 мл вода.
Ядките се почистват, отсяват се и се измиват добре. Заливат се с водата и се варят на тих огън под капак 10 – 15 минути. Прибавя се маслото, с което кашата продължава да ври по същия начин още 2 часа. Накрая се прибавя млякото и ястието се загрява до кипване

Детска маслено-брашнена каша
Брашно 5 г, масло 5 г, захар 5 г, мляко 50 мл, вода 500 мл.
Маслото се затопля. Прибавя се брашното и се бърка до получаване на кафяв бисквитен цвят. Постепенно се наливат водата и млякото, като бъркането продължава. Кашата ври десетина минути, след което се прибавят захарта и малко сол.
Подходяща е за деца от 8 до 12 месеца

Млечно-оризова каша
20 г ориз, 100 мл прясно мляко, 20 г захар, масло 5 г.
Оризът се почиства и измива добре, залива се със студена вода и се вари десетина минути. Оцежда се и се изсипва във врящо мляко. Вари се на слаб огън, при постоянно разбъркване. Накрая се подслажда със захарта. Преди сервиране се прибавя маслото.

Детска млечно-брашнена каша
за 5% - препечено брашно (грис) 5 г, захар 5 г, прясно мляко 75 мл, вода 30 мл.
Брашното се разтваря в част от водата до получаване на гъста каша. Млякото се сварява с останалата вода. Към него се прибавя захарта и постепенно брашнената смес, като се бърка внимателно. Кашата се оставя да ври десетина минути на тих огън. Препоръчва се за деца от 6 до 12 месеца

Попара
50 г обезсолено сирене, 4 – 5 сухара (или препечен хляб), 1 чаена лъжичка захар, 10 г масло, 200 мл чай.
Натрошените сухари и сирене се заливат с горещият, подсладен чай. Захлупва се и се оставя няколко минути, за да омекне сухарът. Накрая се прибавя се и маслото. За кърмачетата попарата се пасира, а за по-големите деца само се намачква. По същият начин се приготвя и диетична попара, само че без масло и само с 2 кафени лъжички захар на 200 мл течност, понеже при по-голямо подслаждане може отново да се предизвика разстройство на малкото дете.