Пюре от картофи (200 г.)


Продукти:
100 г. (два малки) картофа, 100г. прясно краве мляко, 5г. краве масло, 0,2 г. сол, 10г. захар.

Приготвяне:
Картофите се измиват добре в студена вода, заливат се с топла вода и се варят в плътно затворена тенджера. Сварените картофи още горещи се обелват и се пасират. Към полученото пюре се добавят предварително свареното прясно мляко (може да използвате и адаптирано или полуадаптирано мляко за кърмачета), захарта и готварската сол и сместа се разбърква. Накрая се прибавя маслото. Пюрето се дава още топло.

По същия начин се приготвя пюре от грах или зрял фасул.



Пюре от моркови или спанак, прясно зеле, карфиол, тиква, сладки пиперки, домати (200 г.)
Продукти:
100 г. моркови (или друг зеленчук – спанак, прясно зеле, карфиол, тиква, сладки пиперки, домати и др.), прясно краве мляко – 100г., 5г. краве масло, 10г. захар, 10г. брашно, 0,2г. сол.

Приготвяне:
Зелечукът се измива, почиства се и се облива с вряща вода. Нарязва се на дребно и се вари в затворен съд до омекване. Пасира се още горещ. Брашното се разбърква добре в млякото, вари се докато се посгъсти и към него се прибавят пасираният зеленчук, захарта, маслото и солта. Разбърква се добре, докато се получи еднородна смес и вдигне пара, без да кипва повторно.

Пюре от картофи с белтък

Продукти:
Картофи 200 г, прясно мляко 50100 мл, белтък 1 бр., масло 510 г, сол 1 г.
Средна порция 230 г.

Химичен състав:
Белтъчини: 10,02, Мазнини: 7,56, Въглехидрати: 31,62, калории: 235.

Приготвяне:
Обелените картофи се задушават с малко вода и сол. Прекарват се през преса и се разбиват с кипящо мляко, докато се получи пухкава маса. Добавя се прясното масло. Към горещата още каша се прибавят белтъците, разбити на твърд сняг.


Пюре от моркови

Продукти:
Моркови 150 г, масло 510 г, брашно 5 г, прясно мляко 5080 мл, жълтък 1/5 бр., сол 1 г.
Средна порция 150 г.

Химичен състав:
Белтъчини: 4,12, Мазнини: 7,01, Въглехидрати: 16,00, калории: 144.

Приготвяне:
Измитите, почистени и нарязани моркови се варят в подсолена вода почти до пълното попиване на водата. Пасират се. Част от мазнината се разтопява. Прибавят се пасираните моркови, препеченото брашно и млякото. Вари се до сгъстяване. Снема се от огъня, прибавят се жълтъкът и останалото количество от прясното масло.


Пюре от спанак

Продукти:
Спанак 350 г, масло 15 г, брашно 10 г, прясно мляко 50 мл, сол 1,5.
Средна порция 250 г (за гарнитура половин порция).

Химичен състав:
Белтъчини: 9,57, Мазнини: 14,67, Въглехидрати: 15,86, калории: 234.

Приготвяне:
Изчистеният и измит спанак се задушава с малко кипяща подсолена вода до омекване. Прекарва се през месомелачка. Половината от маслото се разтопява на огъня и се прибавя смленият спанак. Разбърква се. Добавя се препеченото брашно, размито в студено мляко. Разрежда се с останалото количество от врящото мляко и ври още 3 минути. Към готовото пюре се добавя останалото количество прясно масло.


Пюре от зелен грах

Продукти:
Грах зелен 150 г, масло 510 г, брашно 23 г, прясно мляко 50 мл, сол 0,5 г.
Средна порция 135 г.

Химичен състав:
Белтъчини: 6,13, Мазнини: 6,06, Въглехидрати: 13,97, калории: 135.

Приготвяне:
Грахът се почиства, измива и се пуска да ври в гореща вода до омекване. Пасира се през гевгир или се прекарва през месомелачка. Половината от маслото се разтопява на огъня и се прибавя пасираният грах. Разбърква се. Добавя се препеченото брашно, размито в малко студено мляко. Разрежда се с останалото горещо мляко, посолява се. Ври още 3-4 минути. Накрая се добавя останалото количество прясно масло.


Пюре от тиква

Продукти:
Тиква 350 г, прясно мляко 50 мл, захар 20 г, масло 5 г, канела за подправка.
Средна порция 250 г.

Химичен състав:
Белтъчини: 3,54, Мазнини: 5,76, Въглехидрати: 38,24, калории: 219.

Приготвяне:
Тиквата се обелва от кората, нарязва се на парчета и се задушава с маслото, част от захарта, млякото и малко вода до омекване. Сварената тиква се разбива с тел (дървена лъжица) и се прибавя останалата захар. Подправя се с канела.



Пюре за захранване
На 4 месеца без 1 седмица с картофено пюре (по препоръка на педиатъра ни):

1 мнооого разварен картоф
1 лъжичка адаптирано мляко (ние ядем Aptamil), разтворена в 30 мл. преварена вода
1/2 също толкова много разварен морков
Всичко се пасира много фино.

До 5 месеца това пюре го давах за разнообразие, иначе ядяхме основно готови на Hipp, после на Keckemeti, Hero, Ганчев, подходящи за съответната възраст.

След 5 месечна възраст започнах да разнообразявам домашните пюрета и към 6 мес. бяхме по-скоро на домашно приготвени, защото ги ядяхме с по-голямо удоволствие. И така до годинка, като пасирането ставаше все по-едро (в съответствие с насоките на педиатърката), после мачкане. Сега Мартин е на 1 година и 2 месеца и вече преминаваме на обща храна, но пак понякога готвя специални за него ястия.

Ето рецептите (които си спомням):

Пюре от чушки и картофи

1 чушка (добре опечена и обелена)
1 картоф (средно голям)
краве масло (колкото лешник)
1 морков (средно голям)
малко кромид лук
стрък магданоз
1 лъжичка Aptamil, разтворена в 30 мл. преварена вода
след 6 месеца - парченце сирене (колкото орех), обезсолено
Картофът, лукът и морковът се варят, заляти с вода, колкото да ги облее. ( Аз варях всичко на микровълнова: става най – бързо, а и в книгата “Хранене на бебето” на проф. д-р Л. Трифонова се препоръчваше заради най – добро запазване на витамините.). След това се изсипват в буркана на пасатора, добавя се адаптираното мляко, магданоза (суров), маслото и сиренето. Пасира се според възрастта на детето.

Пюре от грах и картофи
Приготвя се като горната рецепта, но чушката се заменя с шепа грах (замразен или още по – добре пресен, но да е млад), другите продукти са същите.


Пюре от тиквички и картофи
Приготвя се като горната рецепта, но чушката се заменя с част от тиквичка, без сиренето другите продукти са същите.

Пюре от броколи и картофи
Приготвя се като горната рецепта, но чушката се заменя с броколи, без сиренето другите продукти са същите.

Изобщо, можете да правите вариации и да слагате повече зеленчуци, както ви подскаже фантазията. Аз винаги слагах лук, морков, магданоз, краве масло и Aptamil, другите неща варираха по вид и по количество – царевица, зелен фасул, зеле, карфиол и т.н., след 6 месеца може и леща. Боб още не съм давала. Често съм правила миксове, например:

Пюре мексикано (аз така му викам)

1 чушка (добре опечена и обелена)
1 картоф (средно голям)
краве масло (колкото лешник)
1 морков (средно голям)
шепа царевица (прясна/замразена)
шепа зелен фасул(пресен/замразен)
малко кромид лук (1/3 малка глава)
стрък магданоз
1 лъжичка Aptamil, разтворена в 30 мл. преварена вода
Приготвя се аналогично – вари се всичко без магданоза, маслото и млякото.

Ако количеството е повече от необходимото за едно хранене и стигне за 2 или 3 хранения, се стерилизира с обръщане на бурканчето (да хлътне капачката – става само с буркани на Ганчев или Hame) и после се съхранява в хладилника 2-3 дни. Това важи за всички пюрета.


Пюре от тиквички и домати с ориз

1/3 средно голяма тиквичка
половин домат
шепа ориз
1 морков (средно голям)
малко кромид лук
стрък магданоз
1 лъжичка Aptamil, разтворена в 30 мл. преварена вода
Всичко без магданоза и млякото се вари, после се приготвя като горе.

Пюре от чушки и домати с ориз
Приготвя се аналогично на горното пюре, но се слага печена чушка вместо тиквичка.

Тук отново започват вариации, само за гъстота се слага не картоф, а ориз.

Пастет от чушки и домати

1 чушка (добре опечена и обелена)
1 суров домат
парченце сирене (колкото орех), обезсолено
Всичко се пасира фино и се предлага с коричка хляб (за деца над 6 месеца).


ПЛОДОВИ ПЮРЕТА И КИСЕЛИ

Кисел от плодове 30-50 гр. плодове се измиват, настъргват или размачкват и от тях се изцежда плодов сок, който се запазва, за да се добави после към крема.Останалата част от плодовете се сварява в 100 гр.вода и се пасира. Добавя се 15 гр. захар, възварява се и към врящата вода се добавя 5 гр. нишесте, размито в малко вода или част от кашицата,като постоянно се бърка, докато се сгъсти. Сваля се от огъня и след като изстине, се добавя плодовия сок.

Пюре от банани и ябълки
Половин ябълка се нарязва на дребно и се вари на пара около 20 мин. Половин банан също се нарязва на тънки кръгчета и се вари на пара 10 мин. Така сварените плодове се пасират и се добавя 30 мл кърма или адаптирано мляко.

Принципът на приготвяне важи и за всякакви подобни комбинации - ябълка и морков, кайсии, праскови. По-твърдите плодове се варят около 20 мин., а по-меките - 10-тина, за да омекнат добре. Комбинациите са според предпочитанията на бебо.


Пюре от ябълка и круша
По 1 ябълка и круша. Захар около 1 равна супена лъжица или по вкус. Измиват се добре,обелва им се кората и почистват семките. Слагам ги да се сварят във вода колкото да ги покрие. От момента на завирането за 8-10 мин. ако варите на котлон и 10-15 мин. в микровълнова печка на пълна мощност /ако печката е с по-голяма мощност времето се съкращава/
Докато е горещо се пасира с пасатор, ако нямате такъв можете да прекарате през сокоизтисквачката. След това по желание добавяте една мерителна лъжичка оризово брашно, но само в пюрето което ще се консумира веднага. Останалата част изсипете гореща в бурканче от пюре и обърнете с капачката надолу докато изстине.

Пюре от праскова и ябълка
По 1 ябълка и праскова. Захар колкото в горната рецепта. Прасковата измивате много старателно и заедно с ябълката нарязвате на парченца. Заливате с вода едвам да ги покрие. Време и обработка като в горната рецепта. За сгъстяване по желание на една порция отново оризово брашно

Пюре ябълка и банан
По 1 ябълка и средно голям банан. Нарязани на парченца във вода колкото да ги покрие се сваряват за около 10 мин.на котлон и 7-8 в микровълнова на пълна мощност. Пасират се и се добавя за цялата доза 2 мерителни лъжички сухо мляко/формула/
Не се добавя захар понеже става доста сладко. Аз лично смесвам с мляко и оризово брашно само в момента преди приготвяне, защото не бива да престояват с плодовете. Към това пюре може да се добавят преди пасирането и няколко парченца ананас.



Кисел от ябълка с канела - подходящ за бебета над 8 месеца!
Една голяма, сладка ябъка се настъргва на ситно ренде. Сокът се отделя, а твърдата част се сварява за около 20-тина минути в 150 гр. вода, пасира се, добавят се 2 равни чаени лъжички захар и две щипки канела и се кипва отново. Добавя се сокът, в който е размита 1 равна чаена лъжичка нишесте. Бърка се до сгъстяване.



КАШИ


Оризова каша (200г.)

Продукти:
20г. ориз, 100г. прясно краве мляко, 20г. захар, 0,2г. сол.

Приготвяне:
Оризът се измива няколко пъти със студена вода, поставя се в тенджера и се залива с една чаша гореща вода. Вари се докато омекне. След това към него се прибавя горещо, но не врящо мляко и се разбърква. Към получената каша се добавят захарта и солта и се вари, докато се сгъсти.



Овесена каша (200г.)
Продукти:
20г. фини овесени ядки, 100г. прясно краве мляко, 20г. захар, 0,2г. сол.

Проготвяне:
Овесените ядки се заливат с една чаша гореща вода и се варят докато омекнат. Към получената каша се прибавят млякото, захарта и солта и се разбърква. Накрая кашата се възварява на слаб огън, докато се сгъсти.

Оризовата каша има запичащо действие, а овесената – разхлабващо.



Попара (200г.)
Продукти:
30г. сухар, 10г. сирене, 10г. захар, 5г. краве масло, 300г. вода или чай.

Приготвяне:
Сиренето се раздробява в сухара и заедно се заливат с врящата вода или с чая. Съдът се захлупва с капак и се оставя, докато водата попие и сухарът се размекне добре. След това сухарът се пасира с вилица. На края се прибавят захарта и предварително затопленото (без да се разтопи) краве масло. Разбърква се.


Каша от ориз с мляко
Продукти:
Ориз 20 г, прясно мляко 100 мл, захар 20 г, масло 5 г, вода 150 мл.
Средна порция 200 г.

Химичен състав:
Белтъчини: 4,51, Мазнини: 7,74, Въглехидрати: 39,57, калории: 246.

Приготвяне:
Приготвя се както мляко с ориз. Оризът се пасира, след като се свари. Накрая се прибавя маслото. Оризът може и да не се пасира. Кашата се приготвя и само с вода.


Каша от грис
Продукти:
Грис 25 г, прясно мляко 200 мл, захар 20 г, масло 5 г, вода 50 мл, ванилия за подправка.
Средна порция 250 г.

Химичен състав:
Белтъчини: 8,80, Мазнини: 11,34, Въглехидрати: 47,61, калории: 328.

Приготвяне:
Към врящото подсладено мляко, разредено с определеното количество вода, се сипва грисът на тънка струя, като се бърка непрекъснато с тел. Вари се 5-8 минути до сгъстяване. Снема се от огъня, прибавят се ванилията и маслото. Кашата може да се залее с 10 мл сироп или да се прибавят 10 г стафиди. Каша от грис може да се приготви вместо с мляко само с вода или наполовина мляко и вода.


Каша от грис със зеленчуков бульон
Продукти:
Зеленчуков бульон 300 мл, грис 35 г, яйце 1/3 бр., магданоз зелен (или копър) 3 г, масло 10 г.
Средна порция 300 г.

Химичен състав:
Белтъчини: 5,38, Мазнини: 10,05, Въглехидрати: 24,75, калории: 211.

Приготвяне:
Към врящия зеленчуков бульон при непрекъснато бъркане се прибавя грисът. Когато кипне, сваля се от огъня, слагат се маслото, жълтъкът, белтъкът, разбит на твърд сняг, и ситно нарязаният магданоз (или копър).


Каша от овесени ядки
Продукти:
Овесени ядки 40 г, прясно мляко 150 мл, вода 150 мл, захар 20 г, масло 5 г. Средна порция 280-300 г.

Химичен състав:
Белтъчини: 11,23, Мазнини: 11,38, Въглехидрати: 53,93, калории: 363.

Приготвяне:
Овесените ядки се почистват, след това се варят в студена вода, докато я поемат. Прибавя се кипящото мляко и ври още 5-10 минути до омекване на ядките. Пасират се. Прибавя се захарта и кипва. След сваляне от огъня към кашата се добавя прясното масло.


Каша от овесени ядки със сол
Продукти:
Овесени ядки 30 г, брашно 2 г, масло 20 г, прясно мляко 150 мл, вода 150 мл (или само вода 300 мл), сол 1 г.
Средна порция 300 г.

Химичен състав:
Белтъчини: 7,81, Мазнини: 22,76, Въглехидрати: 27,32, калории: 345.

Приготвяне:
Изчистените овесени ядки се задушават с част от маслото, докато променят цвета си. Прибавя се брашното, разбърква се 1-2 пъти и се разрежда с млякото и водата или само с водата. Добавя се солта, ври още 3-4 минути. Преди поднасянето в кашата се пуска останалото количество от маслото на парченца.


Млечна брашнена каша
Продукти:
Прясно мляко 200 мл, препечено брашно 20 г, захар 20 г, масло 5 г.
Средна порция 200 г.

Химичен състав:
Белтъчини: 8,29, Мазнини: 11,36, Въглехидрати: 44,01, калории: 312.

Приготвяне:
Брашното се препича във фурна до добиване на светло златист цвят. След това се разтваря с малко студено мляко (или вода) и се прибавя към врящото подсладено мляко при непрекъснато бъркане. Ври 2-3 минути. Снема се от огъня и се пуска прясното масло. Същата каша може да се приготви и само с вода.



КИСЕЛИ


Кисел от ягоди

Продукти:
Ягоди 150 г, захар 25 г, нишесте 15 г, вода 150 мл.
Средна порция ­ 250 г.

Химичен състав:
Белтъчини:­ 0,47, Мазнини:­ 0,37, Въглехидрати:­ 44,60, калории:­ 184.

Приготвяне:
Ягодите се почистват и измиват обилно с течаща вода. Пасират се. Полученият сок се запазва в стъклен или в емайлиран съд, и то на студено. Изстисканият плод се залива с гореща вода и се поставя на печката да кипне. Прецежда се през гъсто сито или марля. Към получената течност (отвара) се прибавя захарта и се оставя отново да кипне. Прибавя се нишестето, разтворено в малко студена вода, при непрекъснато бъркане. Вари се 1-­2 минути и се отстранява от огъня. Прибавя се суровият ягодов сок и се разбърква. Разлива се в порционни формички, намокрени със студена вода. По същия начин може да се приготви и кисел от малини, къпини, портокали, лимони. За подобряване на вкуса и за запазване на цвета може да се употреби малко лимонена киселина.


Кисел от ябълки

Продукти:
Ябълки 150 г, захар 25 г, нишесте 15 г, вода 150 мл.
Средна порция ­ 250 г.

Химичен състав:
Белтъчини:­ 0,65, Въглехидрати:­ 50,20, калории:­ 203.

Плодът се измива, изчиства се и се нарязва на парченца. Залива се с вряща вода и се вари до омекване на плода. Пасира се. Към пасирания плод заедно с течността се прибавя захарта и се оставя да кипне. Сипва се размитото в студена вода нишесте при непрекъснато бъркане с тел. Ври 2­-3 минути. Разлива се в купички. От част от плода може да се изстиска сокът и да се прибави към готовия кисел. По същия начин може да се приготви и кисел от кайсии, праскови, круши, дюли, дренки, череши, вишни.


Кисел от компот консерва

Продукти:
Може да се приготви от 200 мл компот консерва от всички плодове и нишесте 15 г.
Средна порция ­ 230 г.

Сиропът (150 мл) от консервирания плод се прецежда и се разрежда със 100 мл вода. При нужда се прибавя 10 г захар. Плодът се пасира през сито. Нишестето, разтворено в малко студена вода, се прибавя постепенно към врящия сироп при непрекъснато бъркане с тел. Ври 1­-2 минути. Накрая се прибавя пасираният плод. Разбърква се. Киселът се разлива в порционни формички, намокрени със студена вода.


Кисел от сушени дренки

Продукти:
Дренки 30 г, захар 20 г, нишесте 15 г, вода 200 мл.
Средна порция ­ 220 г.

Химичен състав:
Белтъчини:­ 1,15, Мазнини:­ 1,56 Въглехидрати:­ 41,25, калории:­ 184.

Плодът се изчиства и се измива с хладка вода. Останалото се приготвя по рецептата за кисел от ябълки, с тази разлика, че плодът се вари с определеното количество вода. Киселът може да се приготви също от сушени боровинки, сушени ябълки, сушени череши, сушени вишни, сушени кайсии, сушени шипки.


Кисел от плод със захарин

Продукти:
Приготвя се от същите плодове както киселите от ягоди и ябълки и по същия начин. Вместо захар към охладения вече кисел се прибавя захарин, разтворен в малко студена вода.
Средна порция ­ 230 г.

Химичен състав:
Белтъчини:­ 0,65, Въглехидрати:­ 25,20, калории:­ 103 (изчислено с ябълки).


Млечен кисел

Продукти:
Прясно мляко 200 мл, нишесте 15 г, захар 25 г, ванилия за подправка.
Средна порция ­ 220 г.

Химичен състав:
Белтъчини:­ 6,50, Мазнини:­ 7,20, Въглехидрати:­ 47,10, калории:­ 279.

Захарта се сипва във врящото мляко. Нишестето се размива с малко студена вода или със студено мляко и се прибавя към кипящото мляко при постоянно бъркане. Ври 2 минути. Снема се от огъня, поставя се ванилията и се разсипва в купички, докато сместа е още топла.

Източник: http://archives.zavinagi.com/archive/index.php?topic=1200